måndag 26 september 2016

veckobrev v.38

Treornas veckoblad
Hej!                                                                                                                                                                                      vecka 38


Eftersom vädret fortfarande är fint och ganska varmt har vi fortsatt att vara utomhus på idrotten.  Denna vecka har helt handlat om orientering och kartträning.  Tisdagens lektion ägnades åt lekar i skogen intill skolan. Det är viktigt att barnen på ett roligt sätt lär sig att röra sig i terräng. På onsdagen orienterade vi på skolgården. Vi jobbade i par. Alla fick varsin karta med en kontroll inritad. Varje person satte ut en snitselmarkering på rätt ställe och när paret återigen möttes vid starten bytte de kartor med varandra. Uppgiften gick ut på att hitta och ta med kompisens snitsel tillbaka.

I svenskan har vi fortsatt att träna på att skriva mer innehållsrika texter med längre meningar. Vi har också tränat på att skriva berättelser utifrån stödord.
                                
I matte har vi under veckan börjat att repetera multiplikationstabellerna. De flesta börjar kunna tabell 2 vid det här laget. Vi jobbar samtidigt vidare med addition och subtraktion i talområdet  0 – 1000.

Förra veckans bildlektioner ägnades åt optiska synvillor vilket såklart var ett spännande tema för barnen. Vi tittade gemensamt på bilder som fick våra hjärnor att se olika saker och ibland flera saker på en gång.  Efteråt försökte vi med hjälp av tydliga linjer och mönster skapa egna s.k. 3D-bilder med djup i. Vi fortsätter med detta under nästa vecka.

Under musiklektionerna har vi lyssnat på ”Peter och vargen”. Det är ett musikstycke där alla djur och människor representeras av ett instrument.

Solen och stjärnorna har vi arbetat med under veckans no-lektioner. Vi har bl.a. lärt oss att solen är en medelstor stjärna som ligger nära oss och att den är förutsättningen för allt liv på vår jord. Vi har också pratat om att vi människor har försökt skapa mönster mellan stjärnorna på natthimlen och på så vis skapat stjärnbilder och stjärntecken.  De stjärnbilder vi har tittat närmare på är Karlavagnen, Lilla björn och Orion. Vi har också lärt oss att polstjärnan alltid står i norr och därför har använts som kompass genom århundradena. Det vore fint om ni kunde ta med era barn ut en stjärnklar kväll och tillsammans titta upp på stjärnorna. Kanske får de då syn på några av de stjärnbilder som vi har pratat om!

På engelskan har vi fortsatt med kapitlet om färger som vi arbetade med förra veckan. Vi har också börjat se på en serie som heter The Game. Serien handlar om några barn som spelar ett speciellt spel. När de slår tärningen kommer de in i en annan värld där man bara kan prata engelska. Den här veckan presenterades olika hälsningsfraser i programmet.

På onsdag den 28/9 kommer vi att cykla till simhallen för att visa att vi kan simma 25 meter. Det blir därmed ingen vanlig idrott på onsdagen. Barnen behöver istället ha med sig två frukter denna dag för att orka cykla tillbaka efter simningen.

v.39

måndag: Bibliotek 3b.                                                     
tisdag:    Idrott, ute. Veckans ord 3c
onsdag:  Cykla till simhallen. Bibliotek 3c och 3a. Veckans ord 3a och 3b.
                     Pojken och Tigern.                                                                 
torsdag: Matteläxa
fredag:


MVH Linda, Malin, Malin och Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar