måndag 3 oktober 2016

veckobrev v.39


Treornas veckoblad

Hej!                                                                                                                                    vecka 39

I onsdagsförmiddag cyklade vi till simhallen. Vi klarade os från regn mellan skurarna men det var blåsigt och lite höst i luften. I simhallen skulle barnen visa om de klarade av att simma 25 meter på djupt vatten och ifall de kunde flyta. Några lekte i den lilla bassängen under tiden som andra simmade. Allt förflöt på ett bra sätt . Du som förälder kommer att bli informerad ifall ditt barn inte klarade simtestet.

I engelskan har veckans mål varit att kunna benämna olika klädesplagg. Efter att ha lyssnat på cd, läst och översatt text har barnen jobbat i par och berättat för varandra om vad de har på sig , tex ”I`ve got a red t-shirt and blue jeans. ”

Under mattelektionerna har vi arbetat med treans multiplikationstabell. Vi också adderat och subtraherat ental, tiotal och hundratal och upptäckt mönster i summorna som framkom, tex:
    23+2= 25                                                                     130+400= 530   
 423+2=425                                                                    430+400= 830     
 123+ 2=125                                   230+400= 630

Det är viktigt att man blir säker på talens positioner och vad de är värda när man räknar tal som de ovan. Vi har också haft matteprat och tittat på talraden. Barnen har fått markera ut tal på rätt plats och då ser man tydligt att tex 87 är större än 80 och mindre än 90. Barnen har också i matteboken arbetat med avrundning, 38 40.

På no-lektionerna har vi lärt oss om planeten jorden och förutsättningarna för liv på just vår planet. Vi har pratat om jordens tre lager; kärnan, manteln och skorpan och även lärt oss lite om hur vulkanutbrott och jordbävningar kan uppstå.
 
Vi har startat upp forntiden som är höstens so-tema. Barnen fick frågan om hur man egentligen kan veta något om förr i tiden.  Det satte igång spännande diskussioner om spår i naturen, muntliga berättartraditioner och museibesök som barnen har gjort! Vi har gått igenom begrepp såsom arkeolog och forntid. Vi har också repeterat att det var år 0, vid Jesu födelse som vår tideräkning började. Känslan blir hisnande när vi sen lär oss att jorden är ca 4,5 miljarder gammal!  Vi har gått igenom hur det första livet uppstod i vatten och tittat på bilder av hur de första livsformerna kunde se ut.

Idrottslektionerna har handlat om att samarbeta. Vi har bl.a lekt leken `Varva laget`, där det gäller att vara snabb på att samla ihop sitt lag och tillsammans få bollen till brännaren. Det andra laget samlar under tiden poäng genom att springa runt sitt eget lag.

 I svenska har vi börjat att skriva berättelser. En berättelse kan till skillnad från en saga börja på vilket sätt som helst, tex  ”En dag…” ”Plötsligt såg Lena…”.  Vi startar nu upp ett nytt läsprojekt i nästa vecka som ni kommer att få separat information om i. Under tiden som läsprojektet pågår utgår vissa andra läxor. Vi fokuserar på uppgifterna till boken samt matteläxan. Vi kommer alltså inte att arbeta med Pojken och Tigern under dessa veckor och inte heller med Veckans ord.

I onsdags kom plötsligt regn och vind tillbaka till Halland och torsdagen följde i samma spår. Barnen behöver därför ha med sig regnkläder och stövlar samt inneskor till skolan. Korridorerna blir våta och barnens strumpor likaså. I torsdags blev vi lite besvikna på många av barnen som trots påminnelser inte går och tar på sig regnkläder när regnet öser ner. Detta medför att tid från lektionerna får tas till att hjälpa barn att hänga in våta kläder i torkskåpet och hjälpa dem att byta till extrakläder.  Detta känns inte som väl använd tid när eleverna går i årskurs tre. Vi hoppas att detta bara var en engångsföreteelse och att det inte fortsätter så här under hösten.

                                                            
  Mvh  Malin, Sofia, Malin och Linda
      


v.40
måndag: Bibliotek 3b.                                                     
tisdag:   Idrott, inne
onsdag:  Bibliotek 3c och 3a.
        Pojken och Tigern.                                        
torsdag: Matteläxa
fredag:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar