måndag 17 oktober 2016

veckobrev v.41

Treornas veckoblad
Hej!                                                                                                                                                                                       Vecka 41

Banken var på besök i veckan och alla klasserna har fått en föreläsning om vad som händer på en bank, vad det finns för yrkesgrupper där och vad det betyder att spara och låna. Nästa vecka bli det mer praktiskt deltagande för barnen. Då kommer vi att prata om vad vardagliga saker kostar och laborera med en kostnadsstege. Prata gärna hemma om vad vanliga livsmedel kan kosta. Gymnastiken är fortsatt ändrad nästa vecka eftersom vi får ett nytt besök av banken. Se nedan hur vi lägger upp det!

På bildlektionerna har vi denna vecka avslutat våra 3D-bilder. Vi har också börjat titta på bilder av konstnären Claude Monet och lärt oss om hans sätt att måla. Vi har sett den lilla filmen om Linnea i målarens trädgård, som handlar om Claude Monet och hans berömda trädgård utanför Paris. Vid nästa tillfälle ska vi måla av hans japanska bro och alla näckrosor.

I matte jobbar vi intensivt med multiplikationstabellerna. Målet är att automatisera alla tabeller. När alla uppgifter på en nivå är rätt går man vidare till nästa nivå. Denna vecka har vi också börjat med bråk, att dela tal i mindre delar. Barnen har fått prova att dela frukt i ½, ¼ och 1/8. Sedan har vi delat dessa figurer ytterligare i olika delar. Det viktiga är att alla delar är lika stora.

Vi skriver vidare på våra berättelser och spökhistorier i svenskan. Samtidigt tränar vi på att sätta ut stor bokstav och punkt och att tänka på dubbelteckning när vi stavar.

I SO är vi nu klara med våra första livsformer i haven och de fina akvarellerna hänger i klassrummen. Vi har läst om hur de första livsformerna efter miljontals år utvecklades till fiskar. Barnen har därefter med hjälp av stödord skrivit egna texter om hur detta gick till. Användningen av stödord har vi arbetat mycket med i svenska de senaste veckorna och detta är ett moment som är ofta återkommande i de nationella proven.  Vi kommer att träna vidare på att sammanfatta texter med hjälp av stödord i både svenska, NO och SO.

På torsdag cyklar vi till idrottshallen för att ta del av projektet Skratturnén och Clowner utan gränser. De turnerar genom Sverige för att prata om och skapa engagemang kring barnkonventionen. Såklart vill de få alla barn att skratta också! Genom lek och skratt vill de skapa diskussion och eftertanke kring frågor som annars kan kännas svåra och främmande. I anslutning till detta har vi fått ta del av metodmaterial och som förberedelse arbetat med barns rättigheter på ett lekfullt sätt på idrotten. En lek handlade om att deltagarna ska tävla mot samma mål med helt olika, orättvisa förutsättningar. Efteråt blev det diskussion om hur det kändes och om det finns barn i världen som inte har samma förutsättningar som vi. 

På torsdag behöver barnen ha med sig cykel, hjälm och kläder efter väder. Vi kommer att cykla till idrottshallen kl.9.15 och vara tillbaka vid skolan ca kl. 11.30. Lunchtiden blir ändrad till 11.40 och därför ska barnen ha med sig en extra frukt denna dag som går att stoppa i fickan. Vi äter frukt innan vi cyklar tillbaka till skolan.

MVH                             
Malin, Sofia, Malin och Linda

Vecka 42

    måndag:                 Bibliotek 3b

tisdag:                 Idrott, inne 3b och grön 3c kl 08.00.
                              Bibliotek 3c. Bankbesök 3a. Veckans ord 3c.                       

       onsdag:               Idrott 3a och röd 3c kl. 08.00.
                              Bibliotek 3a. Bankbesök 3b. Veckans ord 3a och 3b
                             Pojken och Tigern.

     torsdag:                Matteläxa. Skratturnén i Idrottshallen.
                                     Ta med cykel och hjälm.

       fredag:                Bankbesök 3c                        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar