måndag 15 maj 2017

veckobrev v.19

Treornas veckoblad
Hej!                                                                                                                           vecka 19

I matten arbetar vi med tal upp till 10000. Vi ser att vi kan använda oss av grunderna i matematiken när vi räknar stora tal,  tex  3+8=11    30+80=110    300+800=1100. Vi har också hjälp av 100-kompisar när vi räknar stora tal som 4400+_______=5000.

I svenskan försöker vi avsluta flera delar, bla Magiska dörren och Djurlundaboken. I Djurlunda tränar vi läsförståelse. Vi kommer inte att skicka hem fler veckans-ord-läxor den här terminen. Vi tycker att barnen har utvecklat sin stavningsförmåga mycket under året.

På idrotten kommer vi nu ett par veckor att öva på att orientera. I tisdags hade vi teori och då tittade vi på en karta och dess färger. Vi tränade också på hur olika karttecken ser ut. Vi tittade först på dem tillsammans och sedan fick barnen rita och måla egna karttecken. På onsdagens idrottslektion sprang barnen en kort bana utanför skolgården två och två. Vi kommer att öva ett par gånger till för att kunna vara med på skolorienteringen som FK Friskus anordnar den 24/5.

På veckans bildlektioner har vi tittat på tavlan Mona-Lisa av Leonardo da Vinci. Vi har pratat om vad det kan vara som är så gåtfullt med hennes leende. Vi har också lärt oss att Leonardo da Vinci var ett geni som långt före sin tid arbetade fram skisser och ritningar på cykeln, bilen, flygmaskinen, u-båten mm. Vi prövade därefter att måla Mona-Lisa på för-skissade papper. Det blev riktigt fina resultat!

I SO har vi tittat på en film om Halland. Vi har lärt oss om de olika typer av landskap som finns här; kustlandskap, jordbruksmark och skogsbygd. Vi har lärt oss att det finns mycket jordbruk i Halland pga den bördiga jorden. Här odlas mycket potatis. Vi passade på att titta på potatisar, lära oss om hur de kan gro och bilda nya potatisar. Vi har också lärt oss att gröna potatisar innehåller giftet solanin. Barnen har också fått göra egna reklamaffischer om Halland med tidningsurklipp och lockande budskap om vårt landskap.

Nästa tisdag åker vi på Hallandsresa. Glöm inte att packa matsäck för en hel dag samt kläder efter väder. Vi litar tyvärr inte på att vädret vänder och blir varmt till nästa vecka, så varma och regntäta kläder är inte fel!

Vi skrev i ett tidigare brev att vi gjorde nya grupper inför år fyra. Samtidigt hör vi att flera elever pratar om att de ska byta skola till hösten. Vi tar tacksamt emot information om ev. skolbyte eftersom det kan påverka gruppernas sammansättning.

MVH!
Malin, Josefin, Sofia och Linda

                                                                                                  
Vecka  20                                                                                                                                   
                                                                                                                                                           
    måndag:                                                                                                                                               
.                                                                                                           
     tisdag:               Hallandsresa. Packa matsäck och kläder efter väder
                                 Ingen idrott.                                                                                                          

     onsdag:             Utomhusidrott. Pojken och
                                 Tigern.

     torsdag:                                                                                                                                                                                                              

      fredag:              engelskaläxa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar